Batavia Swim promoveert naar Eerste Divisie

Zwemvereniging Batavia Swim uit Lelystad is gepromoveerd vanuit de 1e klasse A naar de Eerste Divisie, de één na hoogste afdeling, van de Nationale Zwem Competitie van de KNZB.

Het bleef tot de vierde en laatste landelijke wedstrijd spannend of Batavia Swim zou promoveren. Na veel rekenwerk kwam uiteindelijk het verlossend nieuws van de KNZB dat de Lelystadse vereniging het volgend seizoen mag zwemmen in de Eerste Divisie. ‘Een mooi resultaat voor onze zwemmers’, aldus Agnus Gerringa namens Batavia Swim. ‘Ze trainen hier hard voor en beginnen vaak om zes uur ’s morgens met hun zwemtraining in zwembad De Koploper’.

Niet alleen als team behaalde Batavia Swim dit jaar goede resultaten. Ook persoonlijk worden er bijzondere prestaties geleverd. Gerringa: ‘Tot nu toe hebben vijf (para-)zwemmers zich voor 24 afstanden weten te plaatsen voor de NK lange baan die van 13 tot en met 16 juni gehouden worden in Amersfoort. Maar liefst 7 (para-)zwemmers hebben zich met 18 afstanden weten te plaatsen voor het NK sprint op 29 en 30 juni in Rotterdam’.
Records voor para-zwemmers

Een speciale vermelding verdienen twee para-zwemmers (zwemmers met een beperking) van Batavia Swim, die dit seizoen al meerdere Nederlandse Para Records hebben gezwommen. Zo wist Jesse Bruines (paracode S9) een Nederlands record te zwemmen op de 1500 meter vrije slag in een 50 meterbad. Hij zwom een tijd van 22 minuten en 30 seconden. Gwyneth van der Spek (paracode S6/S7) zwom op de 400 meter wisselslag naar haar vierde record in totaal. Zij zwom deze zware afstand in een tijd van 8 minuten en 8 seconden. Hiermee verpulverde ze het oude record, dat 26 jaar gestaan heeft, met maar liefst 30 seconden.