Deelnemen aan wedstrijden

De opzet en inschrijvingen van zwemwedstrijden is administratief via de KNZB strak geregeld. Dit lijkt niet altijd logisch omdat je de ene keer moet afmelden en de andere keer juist moet aanmelden. Helaas kunnen we daar niet veel aan veranderen maar we leggen je graag nog eens uit hoe het zit. Ook wat betreft het uit & thuis principe!

Iedere zwemmer ontvangt een uitnodiging voor een wedstrijd. Meestal zo’n 3 weken van te voren. Op de uitnodiging staat welke afstanden er voor jou op het programma staan. Afhankelijk van het soort wedstrijd moet je laten weten aan de inschrijver dat je mee wil doen, dus opgeven, maar soms moet je je juist afmelden. Dat staat in de begeleidende mail. Lees deze dus goed!

Verder ontvang je bij de uitnodiging een brief met daarop de datum, het tijdstip en waar de wedstrijd gezwommen wordt. Het kan handig zijn om de wedstrijd in je agenda te zetten met het tijdstip van vertrek. Opgeven of afmelden doe je voor de datum die in de brief vermeld staat bij de “inschrijver” die onderaan de brief vermeld staat.

Als alle zwemmers gereageerd hebben wordt het wedstrijdbestand naar de organiserende vereniging gestuurd. Daar komen alle inschrijvingen bij elkaar en wordt er een wedstrijdopstelling van gemaakt. Donderdag of vrijdag ontvangt elke zwemmer die naar de wedstrijd gaat een startlijst en de brief met waar, wanneer en hoe laat. Je bent nu ingeschreven voor de wedstrijd. Als je in de tussentijd ziek wordt meld dat dan zo snel mogelijk bij de inschrijver of trainer die op de brief staat. Dan wordt je van de lijst gehaald en krijgen we geen boete.

Samen uit, samen thuis
Op de dag van de wedstrijd heeft het de voorkeur te verzamelen voor de Kwantum op het Palazzoplein. Het verzamelen is goed voor het clubgevoel en heeft als voordeel dat de ploegleider/trainer kan zien of iedereen er is. Het komt regelmatig voor dat we nog een ouder/zwemmer moeten waarschuwen. Dan is het fijn dat we daar niet pas achterkomen als we al bijna moeten starten 🙂

We gaan als club naar wedstrijden toe en we gaan ook met z’n allen weer bij een wedstrijd vandaan. Zwemmen is een individuele sport die je deelt met elkaar.

Lees ook het document “Mijn eerste zwemwedstrijd”