November is de maand van het aangepaste sporten. Reden om onze para-zwemmer Jesse Bruines in het zonnetje te zetten. Onze altijd vrolijke Jesse heeft al heel wat uitdagingen gehad.

Naam:  Jesse Bruines
Leeftijd: 14 jaar
Passie:  wedstrijdzwemmen

Jesse is vanaf zijn geboorte al gewend om uitgedaagd te worden. Hij werd 2 maanden te vroeg geboren en liep toen 2 kleine hersenbloedingen op waardoor zijn fijne en grove motoriek beschadigden. Hij kreeg de diagnose Cerebrale Parese waarbij de hersenen niet in staat zijn de juiste spanning aan de spieren door te geven en ze onderling op de goede manier te laten samenwerken. Jesse begon aan fysiotherapie toen hij 3 maanden oud was. Hij moest met behulp van spalken lopen maar liet zich niet stoppen zijn leven als ieder ander kind te leven. In 2013 haalde hij zijn zwemdiploma C en zijn zwemjuf maakte hem enthousiast voor het wedstrijdzwemmen. Nu zwemt Jesse bij  Batavia Swim met veel plezier en hele mooie resultaten. Iets om trots op te zijn!

Eerlijke strijd door KNZB classificatie
In het begin was wedstrijdzwemmen zwaar voor Jesse. Hij moest tegen kinderen zwemmen zonder beperking en zonder uitzondering van de regels. Dat heeft door zijn lichamelijke beperkingen nog flink wat diskwalificaties en laatste plekken bezorgd. De KNZB (zwembond) heeft hem daarom in juni 2016 na een speciale keuring een classificatie voor zwemmen met een lichamelijke beperking gegeven. Door middel van classificatie worden de sporters gelijkwaardig beoordeeld zodat er een eerlijke strijd is. Doordat Jesse met vastgestelde uitzonderingen mocht zwemmen werden zijn zwemtijden nu ook vergelijkbaar met die van kinderen zonder lichamelijke beperkingen. De eerste keer dat hij niet gediskwalificeerd werd en niet als laatste vermeld stond in de zwemuitslag was een groot feest voor Jesse.

Zwemmen ondersteunt de spierontwikkeling
Naast de fysiotherapie is het zwemmen ondersteunend voor zijn spierontwikkeling. Na 2 jaar nadat Jesse met wedstrijdzwemmen begon mochten de spalken dan ook weg en waren orthopedische schoenen voldoende om Jesse met het lopen te helpen.  Zijn artsen zijn heel blij dat Jesse zwemmen zo leuk vindt. Bij zwemvereniging Batavia Swim in Lelystad zwemt Jesse mee met leeftijdsgenoten en de ‘normale’ training maar krijgt waar nodig wel een aangepaste trainingsaanpak. Een keer per maand traint hij met het KNZB junioren para-talententeam in Amersfoort.

Trots
Jesse is vooral trots op wat hij al heeft bereikt in het zwemmen. In 2017 mocht Jesse in de categorie junioren 2 op 4 afstanden aan de prestigieuze Gelderse Kampioenschappen (GK) lange baan deelnemen waar hij bij de 50 meter vrije slag de bronzen medaille behaalde. In mei 2018  haalde Jesse 7 limieten voor het GK lange baan en in juni 2018 wist hij zelfs de finale te halen op de 100 meter vrije slag tijdens de Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen (NJJK) in Eindhoven.

Deze winter vindt de GK plaats op 17-25 november in Nijmegen. Jesse heeft voor deze wedstrijd 8 limieten behaald en voor de NJJK in december 2018 in Eindhoven heeft hij al 5 limieten.

Met dank aan Monique Berentse & Annett Kurzmann!