Minioren 2023-2024

Je mag meedoen met wedstrijdzwemmen vanaf het moment dat je je 6de verjaardag gevierd hebt.
In het schema hieronder zie je verdeling van de verschillende leeftijdscategoriëen voor het komende seizoen.
De leeftijdscategorie wordt gebaseerd op de leeftijd van zwemmer op 31 december van het zwemseizoen.

Voorbeeld: een meisje uit 2014 is gedurende het zwemseizoen 2023-2024 dus het hele seizoen ingedeeld als 9-jarige, en dus minioren-4.

Jongens Geboortejaar Meisjes Geboortejaar
Minoren 1 2017-2018* Minoren 1 2017-2018*
Minoren 2 2016 Minoren 2 2016
Minioren 3 2015 Minioren 3 2015
Minoren 4 2014 Minoren 4 2014
Minioren 5 2013 Minioren 5 2013
Minioren 6 2012 **

* vanaf de 6e verjaardag kan er worden deelgenomen aan wedstrijden.
** meisjes minioren 6 bestaat niet, meisjes worden een jaar eerder junior dan jongens.

Als je start met wedstrijdzwemmen begin je in de instroomgroep. In deze groep zitten alle zwemmers van 6 tot 11 jaar. Heb je de verschillende zwemslagen onder de knie, dan stroom je door naar je eigen leeftijdscategorie.

 

Wedstrijden seizoen 2023-2024

Als je start met wedstrijdzwemmen dan ga je eerst trainen om de verschillende zwemslagen, keerpunten onder de knie te krijgen en conditie opbouwen om een afstand bij een wedstrijd met goed gevolg te kunnen afronden.

Je ontvangt via de mail uitnodigingen voor wedstrijden. Je mag dan aangeven of je de afstanden waarvoor je bent ingeschreven wil zwemmen. Vrijdags voor de wedstrijd ontvang je de startlijst. Daarop kun je zien in welke serie je start.


MINIOREN CIRCUIT

Het Minioren Circuit bestaat dit jaar uit zes wedstrijden en die worden gezwommen in Zwolle. Het is een officieël KNZB wedstrijdcircuit en wordt in het hele land gezwommen. Het zwemprogamma bestaat uit twee onderdelen, de Swimkick voor de startende zwemmers en de meerkamp voor de gevorderde zwemmers.

Bij de Swimkick zwemmen zowel jongens als meisjes samen. ook startende meisjes junioren 1 mogen mee doen met de Swimkick.

Zwemmers die deelnemen aan de meerkamp, waarbij je 3 afstanden per wedstrijd zwemt worden ook uitgenodigd voor de regio finales aan het eind van het sezioen.

MINIOREN CLUBMEET
We nemen dit seizoen ook deel aan de Minioren Clubmeet wedstrijd. Dit is een wedstrijd waarbij de resultaten van alle zwemmers van een vereniging meetellen voor het resultaat. De beste vereniging wint.

FLEVOMEERKAMP
Dit seizoen bestaat de Flevomeerkamp uit vier wedstrijden voor de startende zwemmers. De zwemprogramma’s bestaan uit korte afstanden en er worden medailles uitgereikt. Het is een officiële wedstrijd dus de tijden die je zwemt worden geregistreerd.

RECREATIEVE WEDSTRIJDEN
Verder zijn er nog recreatieve wedstrijden waarvoor je een uitnodiging kunt ontvangen, zoals Sprint wedstrijd in Dronten en de Midzomer Medaille wedstrijd.

JAARGANGWEDSTRIJDEN
De Jaargangwedstrijden zijn twee wedstrijden waarbij de beste minioren van het land aan de start verschijnen. De eerste wedstrijd is halverwege het seizoen in een 25m bad en de tweede aan het eind van het seizoen in het 50m bad. Om mee te kunnen doen moeten de zwemtijden bij de tijden van de beste 24 zwemmers behoren.