De besturen van Zwem- en Poloclub (ZPC) De Houtrib en Batavia Swim hebben in goed overleg besloten dat de sectie wedstrijdzwemmen van de Houtrib overgaat naar Batavia Swim. Voor Lelystad (en omstreken) ontstaat er zo een duidelijke situatie waarbij waterpolo en synchroonzwemmen als vanouds onderdeel blijven van ZPC de Houtrib. Voor wedstrijdzwemmen kan de Lelystedeling terecht bij de snelgroeiende vereniging Batavia Swim.  Voor het trimzwemmen (banen zwemmen) en masterzwemmen is er al een samenwerking tussen de verenigingen. Zwemmers kunnen hiervoor (afhankelijk van de gewenste tijden) terecht bij beide verenigingen.

Beide verenigingen dragen het zwemmen een warm hart toe. Zij vinden het belangrijk dat hun leden met plezier en optimaal van de zwemsport kunnen genieten. Dan is per sectie (waterpolo, synchroonzwemmen en wedstrijdzwemmen) een zekere omvang nodig om de zwemmer zo te begeleiden dat hij of zij – met plezier – binnen zijn of haar mogelijkheden het maximaal haalbare in de sport kan bereiken. Vanuit deze  uitgangspunten zijn de verenigingen tot dit  gezamenlijke besluit gekomen. Natuurlijk hoort hier een zorgvuldige overgang van leden bij, een passende verdeling van het benodigde badwater en een goede samenwerking.

De samenwerking komt terug bij het trim/masterzwemmen (uren bij zowel Houtrib als Batavia Swim voor banen zwemmen). Combineren van sporten is mogelijk tussen de verenigingen (bijvoorbeeld een combinatie van waterpolo en wedstrijdzwemmen). Er is ook samenwerking bij scholierensport en de invoering van het sterrenplan, een traject voor kinderen die hun zwemdiploma behaald hebben en op een speelse en leuke manier bezig kunnen zijn in het water om zwemvaardigheid te verbeteren en waarbij het plezier van het kind centraal staat.

Achtergrond
In juli 2017 heeft een groep wedstrijdzwemmers van ZPC De Houtrib besloten een nieuwe vereniging te starten onder de naam Batavia Swim om zich meer en primair te kunnen richten op het wedstrijdzwemmen. Daarmee ontstond de situatie dat zowel ZPC De Houtrib als Batavia Swim het wedstrijdzwemmen aan de Lelystedeling ging aanbieden. In de afgelopen periode blijkt dat Batavia Swim behoorlijk is gegroeid. Het aantal zwemmers van de sectie wedstrijdzwemmen bij De Houtrib is echter afgenomen. In het belang van de zwemmers is besloten met elkaar in gesprek te gaan.