Tijdens het eerste deel van het minioren-juniorencircuit in Vaassen ging zaterdag 28 september 2019 een grote groep van 29 wedstrijdzwemmers van Batavia Swim van start.  De zwemmers behaalden mooie resultaten. Ingmar Etmans, Jeroen Hoogers, Yanniek Jager en Maria Kotsubailo wisten een eerste tijd bij hun afstand te zwemmen. De medailles worden dit seizoen in dit circuit per dagklassement uitgereikt (1 t/m 8). Helaas is hier nog geen overzicht van maar Yanniek Jager pakte bij de minioren 4-6 in ieder geval de gouden medaille.

Ook werden weer vele persoonlijke records gezwommen waarvan Ingmar Etmans de grootste verbetering liet zien op de 100 meter vrije slag. Zijn tijd bleek ook goed voor een 3e tijd van Nederland in zijn leeftijd van dit seizoen, terwijl Yanniek Jager de 5e tijd van Nederland zwom.

Nieuwe challenges nog even wennen
Naast de normale afstanden en slagen werden nu volgens de nieuwe bepalingen van de KNZB ook challenges gezwommen: 25 meter vrije slag met een koprol, 50 en 100 meter borstcrawl benen en 25 meter vlinderslag benen onder water. Deze challenges zijn toegevoegd om de minioren en jonge junioren uit te dagen om alle zwemnummers en slagen onder de knie te krijgen en daarvoor te trainen. Dat is best even wennen voor de zwemmers maar het was leuk te zien dat juist op deze onderdelen er flink werd aangemoedigd.

Dagklassement en leeftijdsgroepen
De nieuwe opzet vanuit de KNZB betekent ook dat er in leeftijdsgroepen wordt gezwommen bestaande uit twee jaargangen (lees ook de blog van KNZB directeur . In de nieuwe opzet is er een prijsuitreiking op basis van het dagklassement. Dat was blijkbaar nog niet bij alle zwemmers en ouders bekend.

Prijzen worden uitgereikt op basis van dagklassementen (meerkampen) dus niet meer per individuele afstand. De verschillende onderdelen van een wedstrijddag per leeftijdsgroep (inclusief challenges) worden bij elkaar opgeteld op basis van een plaats-puntentelling. De top-8 per leeftijdscategorie ontvangen een prijs. 1 tot en met 3 op het startblok, 4 t/m 8 krijgen een aanmoedigingsmedaille (zo werd het in Vaassen genoemd).

Indien een zwemmer een Challenge niet heeft behaald, wordt bij die zwemmer – net als bij ‘gewone’ afstanden’ beschreven in het opmerkingen veld van het uitslagenoverzicht, wat er mis is gegaan. De status van de zwemmer wordt op “DIS” gezet, de tijd blijft wel staan. Het resultaat telt dan mee in de meerkamp, maar vanwege de “DIS” heeft dit wel invloed op de rangschikking in de uitslag van de meerkamp.

Lees voor alle details het minioren-junioren circuit hier de KNZB bepalingen. Wil je meer informatie over alle wijzigingen voor de verschillende competities en circuits dit zwemseizoen? Kijk dan op de website van de KNZB.